Popular Posts

Tuesday, January 1, 2013

Pledoarie pentru UN Om UN Animal

Buna ziua tuturor!


UN Om (pentru) UN Animal este o platforma virtuala de COMUNICARE, INFORMARE si IMPLICARE a iubitorilor de animale in activitati de:

* SALVARE a animalelor fara stapan;
* EDUCATIE comunitara privind drepturile animalelor;
* RESPONSABILIZARE sociala fata de nevoile ONG-urilor si adaposturilor de animale.

INTREBARI la care incercam sa raspundem (poate impreuna) pe acest blog:
* Ce este un om? / Ce inseamna a fi om?
* Ce este un animal? / Ce inseamna a fi un animal?
* Ce este un animal pentru om?
* Ce este un om pentru un animal?
* Ce este un animal pentru un animal?
* Ce este un om pentru un om?
bazandu-ne pe articole de specialitate din domenii ca si Psihologie, Etologie, Evolutionism, Sociologie, Antropologie.

Francesco Sambo


Idea acestei platforme s-a nascut in urma campaniei Doneaza O Cafea pentru UN Catel, desfasurata in Cluj Napoca, 15 noiembrie - 15 decembrie 2012, in sprijinul Asociatiei Trei Frati Patati ce conduce un adapost de caini din Turda, hranind aproximativ 270 de caini. Implicandu-te intr-o astfel de activitate simti cu adevarat pulsul problemelor care nu bate indeajuns de tare pentru a se face simtit dincolo de ignoranta oamenilor. 

Va invit sa impartasim idei, actiuni, proiecte!

Transgresand dimensiunea virtuala, IMPREUNA CONSTRUIM O COMUNITATE!

"Umanitate" si "animalitate" - ca si conceptul de natura in sine - sunt constructe culturale si, in consecinta, definitiile acestora sunt in sens larg variabile si contingente istoric. Toate societatile umane, trecute sau prezente, au coexistat cu populatii de animale de una sau mai multe specii. In decursul istoriei, oamenii au omorat si mancat diferite animale sau, in rare ocazii, au fost omorati si mancati de ele; au introdus animalele in grupurile lor sociale, fie ca si animale domestice sau sclavi captivi. Ideile oamenilor despre animale si atitudinea fata de acestea corespund in variabilitate cu felurile lor de a relationa cu aceste animale, in ambele cazuri reflectand diversitatea traditiilor culturale. aceasta pecete a umanitatii.

Cum putem ajunge la o intelegere comparativa a atitudinilor cultural umane fata de animale daca inclusiv conceptul de "animal"/ce este un animal si, implicit, de "om"/ce inseamna sa fii om, este, in sine, relativ cultural?

Problema "ce este un animal" poate fi construita in diferite feluri, toate preocupate de problema definirii granitelor intre animalele umane si non-umane, animale si plante, viu si non-viu. Ultima din aceste granite este cea mai inclusiva, bazandu-se pe criteriul "animatiei", pe distinctia dintre obiecte animate si inanimate. Orice atribut care se presupune ca omul il detine in mod unic, animalului ii lipseste in consecinta. Astfel, conceptul generic de "animal" se constituie negativ prin insumarea acestor deficiente. Urmarind o a doua abordare, conceptul de animalitate a fost folosit pentru a caracteriza o stare de a fi, cunoscuta ca si "naturala", in care actiunile sunt provocate de catre instincte emotionale innascute, inerente, care nu pot fi disciplinate prin ratiune sau responsabilitate. O stare bruta, neatinsa de valori sau produse ale culturii sau civilizatiei.

Dincolo de problematizarile de ordin epistemologic, studii antropologice sustin faptul ca exista niste influente emotionale foarte puternice care par sa conditioneze atitudinile noastre (umane) fata de animale. Notiunea de "animal" este una in mod incurabil emotionala. (Midgley) 

De aici  incepe povestea...

Cu consideratie,

Ramona Axinte

No comments:

Post a Comment