Cum a inceput totul...
Reportajul realizat de Ramona Costea, jurnalist la Transilvania Reporter, la adapostul de caini din Turda, condus de Asociatia Trei Frati Patati, a tras un semnal de alarma, aratand situatia disperata in care se afla acest loc. In prag de iarna, cei 250 de caini (astazi aproximativ 280 spre 300!!!) aveau mare nevoie de mancare, paturi si, o parte din ei, casute. Initial am format un mic grup de prieteni si cunostinte, am strans bani si alte bunuri intre noi si am reusit sa ducem un transport de mancare.
Apoi ne-am gandit ca putem face mai mult. Am format un mic colectiv si in timp record, in 3 zile am pus la punct o campanie. Doneaza O Cafea pentru UN Catel - Contravaloarea unei cafele asigura hrana pe o zi pentru un catel.
Campanie ce urmareste colectarea de donatii in sprijinul Asociatiei Trei Frati Patati, Turda, desfasurata pe perioada 15 noiembrie - 15 decembrie in Cluj Napoca, in 7 cafenele: Sisters, Flowers Tea House, Insomnia, Zorki, Atelier, Doamna T si Bistro Viena. Cutii de donatii au fost plasate in fiecare locatie, strangandu-se, la final, 535 lei, bani ce au acoperit o parte din datoriile asociatiei pentru mancare fata de providerul local.
MISIUNE:
Construirea unei comunitati in sprijinul Asociatiei TREI FRATI PATATI, Turda.
OBIECTIVELE CAMPANIEI:
1. Colectarea de fonduri financiare si materiale care sa asigure buna functionare a adapostului: hrana, materiale sanitar-veterinare, materiale de constructii, articole ce tin de cald (paturi, asternuturi, perne).
2. Acoperirea datoriilor actuale ale asociatiei.
3. Medierea unei platforme de comunicare si implicare a persoanelor din Cluj Napoca in sustinerea Asociatiei Trei Frati Patati, Turda.
VALORI:
"Cu iubire, intelegere si respect fata de animale, de natura, fata de Maria-sa Viata!" - Trei Frati Patati
COLECTIVUL CAMPANIEI:
Ramona Axinte - Campaign Developer
Ramona Costea - Fundraising & Press
Andreea Bitar - Media Specialist
Perioada de desfasurare a acestei campanii s-a incheiat dar nu si actiunile noastre, publice sau private, care continua in acest nou an cu programe noi de imbunatatire a conditiilor adapostului din Turda.
Asociatia pentru protectia animalelor "Trei Frati Patati" a luat nastere la inceputul anului 2008, materializandu-se din visul unui grup restrans de iubitori de animale care, ani de-a randul, se ocupau individual de animalele strazii, fara nici un suport legal. Nu a fost o intamplare ca acele persoane, provenind din medii total diferite, cu ocupatii din cele mai diverse, au ajuns sa se cunoasca si sa-si contopeasca visele.
Sentimentele pe care le avem fata de animale si dorinta noastra de a incerca sa schimbam ceva in mentalitatea concetatenilor nostrii, ne impulsioneaza sa trecem peste toate hopurile si greutatile. Nu ne intimideaza etichetele care ne sunt puse de catre cei care, inca, nu inteleg de ce facem ceea ce facem, atata timp cat "nebunia" noastra de a iubi animalele este una constructiva. Cel mai greu insa trecem peste momentele in care nu putem salva un animal, iar durerea pe care o resimtim prin ochii unui animal in agonie, ne paralizeaza pentru o vreme. Dar cand ne revenim, pornim mai departe cu o doza sporita de ambitie. Vrem sa avem puterea sa aducem o schimbare in viata animalelor din orasul nostru, sa incercam o alta abordare a unei mentalitati uzate de vreme, prin campanii de constientizare a populatiei, prin proiecte educationale in scoli. Si pana sa reusim asta, inaintam cu pasi mici prin actiuni de sterilizare si vaccinare. Iar la ora asta ne putem mandi ca mare parte din cainii si pisicile din orasul nostru au fost sterilizate/castrate de/prin asociatia noastra.
La inceput nu ne-am permis construirea si intretinerea unui adapost, motiv pentru care membrii asociatiei noastre au adunat animalute, aflate in situatii de criza, in propriile lor camine, oferindu-le toata caldura si dragostea lor. Asa insa am ajuns la suprapopulare si la nenumarate necazuri cu vecinii. Din acest motiv am facut un apel la populatie pentru infiintarea unei retele de "foster parents" - parinti maternali, care sa fie de acord sa ia in ingrijire, pentru o perioada limitata, animalutele pe care noi le salvam. Am gasit doar doua persoane, care dupa cateva luni au renuntat din cauza noptilor nedormite si a reclamatiilor vecinilor.
Doar ca anul 2009 a fost unul foarte "bogat" in abandonuri. Doar in cateva luni de vara am ajuns sa gasim peste 50 de caini, ceea ce ne-a obligat sa cautam solutii pentru protejarea lor. O provocare extrem de grea, mai ales cand nu ai ajutor. Ne-am bucurat totusi ca prin familia Ratiu si Fundatia Ratiu din Turda, am primit acceptul de a adaposti cainii culesi de pe strazi pe proprietatea familiei, mai precis in incinta fostei Fabrici de Bere. La ora actuala suntem mandrii proprietari a peste 250 de patrupede. Toti cainii sunt vaccinati, deparazitati, sterilizati/castrati si... botezati! Nici unul nu a ramas necunoscut. Fiecare are povestea sa, din pacate multe povesti triste si fiecare ar fi mult mai fericit sa ajunga membrul iubit si rasfatat al unei familii. Din pacate, doar putini dintre ei se pot lauda cu un vis implinit. Majoritatea celor ajunsi la noi de pui, nu cunosc altceva decat viata in tarc. Pentru ei am avea nevoie de voluntari care sa-i mangaie, sa-i scoata la o plimbare, sa se joace cu ei.
Pe lista noastra de necesar, pe care o "trimitem" zilnic in univers, se aflra, in primul rand, o MASINA cu care sa putem transporta animalele, apoi donatii si sponsorizari care sa ne inlesneasca actiunile pentru salvarea sufletelor necuvantatoarelor. Aici intra hrana zilnica, materiale de constructii, materiale sanitar-veterinare. Avem convingerea ca sentimentele ce ne guverneaza existenta vor avea puterea sa molipseasca si alte fiinte pentru a se implica alaturi de noi. Cu iubire, intelegere si respect fata de animale, de natura, fata de Maria-sa Viata!
SCOPUL ASOCIATIEI
Scopul asociatiei noastre este protectia animalelor, in special caini si pisici, dar si alte specii de animale, cu si fara stapan, educarea cetatenilor cu privire la aspecte legate de detinerea, inregistrarea, cresterea, protectia si tratatea acestora, in conformitate cu legislatia actuala, precum si controlul respectarii prevederilor legale, nationale si internationale, in ceea ce priveste protectia animalelor.
Printre ceea ce ne-am propus sa realizam se mai numara:
- controlul prin sterilizare a reproductiei cainilor comunitari si pisicilor comunitare, a animalelor ai caror proprietari sunt persoane cu venituri mici, stoparea abandonului animalelor de companie si a celor de la ferma.
- semnalarea si urmarirea rezolvarii cazurilor de maltratare a animalor/obtinerea sprijinului organelor in drept pentru sanctionarea persoanelor care aplica rele tratamente animalelor.
- realizarea de materiale publicitare (ex. brosuri, pliante, reviste) pentru informarea/educarea cetatenilor.
- realizarea unor emisiuni/rubrici cu scop de informare/educare, cu sprijinul organelor media locale.
- realizarea unor campanii stradale de informare a cetatenilor, pentru prevenirea abandonului si incurajarea sterilizarii animalelor de companie.
- realizarea de proiecte educative in scoli cu scopul informarii/formarii tinerei generatii privind relatia om-animal, responsabilizarea in cresterea animalelor de companie.
- organizarea de concursuri intre elevi/scoli, ex. concursuri tematice de eseuri, de desen etc.
- derularea unor campanii/programe de adoptii pentru animalele abandonate.
- stimularea intrebuintarii animalelor in scopuri educative/terapeutice.
- colaborari cu organizatii similare din tara si straintate.
- promovarea colaborarii intre ONGurile de profil precum si intre acestea si institutiile guvernamentale.
- in colaborare si cu prijinul sponsorilor/autoritatilor, construirea unor spatii de cazare/adaposturi, centre medicale pentru cainii comunitari.
Asociatia pentru protectia animalelor "Trei Frati Patati"
Turda, jud. Cluj, Romania
Tel.: 0757069343; 0744534184; 0745215800
E-mail: asociatia3fratipatati@yahoo.com
Cod unic de identificare: 24374835
Bank RAIFFEISEN, Turda
CONT LEI: IBAN CODE: RO53RZBR0000060010843748
CONT EURO: IBAN CODE: RO42RZBR0000060010843752
No comments:
Post a Comment